donderdag 28 maart 2013

Paarl (3)


Paarl (3)

Het was vandaag alweer de laatste dag in Klein Boishaai. Wat vliegt de tijd hier toch voorbij! Deze week was het nog een zeer aangename tijd in de school. We hebben enorm genoten van deze twee weken in Klein Boishaai. Als we hier zelf zouden wonen, zouden we hier les willen geven.

Zondag zijn we nog twee wijnplaatsen gaan bezoeken. Voor amper 3 euro mag je 5 van hun ‘sparkling wines’ proeven en krijg je een hele uitleg over het maken van hun wijn. De wijnboeren beschikken hier over enorme velden en gebouwen. Bijna alle wijnplaatsen zijn hier toegankelijk voor bezoekers en bieden één voor één een prachtig uitzicht op de velden.

Deze week was het wel wat een rommelweekje op school. De vakantie is hier in zicht en dat voelen we duidelijk. Er werd de laatste twee dagen niet veel meer les gegeven. Omdat hun werk voor dit kwartaal is afgesloten en omdat 10 van de 24 leerlingen van mijn klas naar de Marlow-tour zijn. Dit is een rugbytour waar het rugbyteam van de school allerlei trainingen krijgt en wedstrijden speelt.

Gisteren hebben we nog eens geskyped met Berkenboom. De jongens hier waren wildenthousiast, iets té en haast niet in te tomen. Ze hadden al de hele dag zitten dansen, springen en zingen. (Ja ja, de jongens zijn hier verzot op dansen en zingen. :p) Hun ‘kunsten’ wooden ze dan ook graag tonen aan de Belgische kinderen. Zo kregen zij een voorsmaakje van de Afrikaanse ‘Gagnam-style-dans’ en het Boishaai lied. Als we dit lied horen zingen door de  jongens, krijgen Joselien en ik toch altijd wel wat kippenvel. (Hoenervleis, zouden ze hier zeggen.) Het is een mooi lied dat de jongens met volle overtuiging zingen.

Deze week heb ik ook af en toe gekeken bij de sport. Joselien heeft hier de leerlingen enkele spelletjes van bij ons geleerd, zoals gekruisd vlaggenspel of ook wel stok genoemd en kapiteinsbal. De leerlingen zijn hier gewend om zelf hun opwarming te doen voor een LO-les. Als de leerkracht start roept, weten ze wat doen. Twee rondjes rond het veld en enkele stretchoefeningen. Deze worden geleid door één van de leerlingen zelf. Op het einde van de sportles moisten alle leerlingen nog enkele keren pompen. Als ‘grapje’ had de leerkracht gezegd dat ze telkens moesten tellen en Joselien haar naam uitschreeuwen: “1 Joslin, 2 Joslin, 3 Joslin,….”. Plezier verzekerd! Dit hebben we dan ook op film staan. Evenals de dansjes van de jongens gisteren. Deze mochten we niet openbaar stellen, dus kunnen maar bewonderd worden bij onze terugkomst. ;-)

Het is mij opgevallen dat ze hier heel veel verantwoordelijkheid aan de leerlingen van graad 7 geven. Zij houden toezicht op de speelplaats. Zij hebben ook een ‘skollier patrollie’, uitgerust met fluovestjes en stopborden, die alle leerlingen aan de schoolpoort helpen oversteken. Elke leerling heeft hier zijn taak en krijgt hiervan een gouden plaatje dat ze op hun hemd spelden. De leerlingen zijn enorm gesteld op deze taken en voeren ze met plezier uit. Het geeft hen een goed gevoel dat ze vertrouwd worden en deze zaken mogen doen.

 Cornell - Tommy en dochter Shanai (die niet van de zon houdt)
 Cornell en ik, Cornell beschouwt ons hier als ons Afrikaanse mama. Ze zegt dat ze tijdelijk 6 dochters heeft en 2 zonen. 
 Wynplaas J.C Le Roux
 Wynplaas J.C Le Roux
 Joselien en graad 7 op het sportveld
Graad 7: 1 Joslin, 2 Joslin, 3 Joslin,...


2 opmerkingen:

  1. Dank je voor je leuke en inzichtrijke blogs, Katrien. Zo kunnen wij je stage toch ietwat mee volgen. We zijn heel blij dat de weken al leerrijk zijn geweest voor je - en ook voor de scholen ginder, me dunkt.
    We wensen je nu een heerlijke (dik verdiende )vakantie in dat mooie land. En mogen jullie de big five spotten (of toch minstens twee ervan).
    Paula en Piet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Paula en Piet

    Het is hier inderdaad zeer leerrijk, voor beide partijen denk ik. Fijn dat jullie onze blog volgen en een reactie plaatsen. Vanavond zijn we nog met iedereen gaan eten in dezelfde pizzeria als toen. We hopen ook dat we de big five kunnen spotten.

    We wouden nog een filmpje uploaden van de school waarop de jongens het Boishaai lied zingen, maar het internet laat dit helaas niet toe. Jammer. We proberen het nog eens in Klapmuts, daar is het internet wat beter.

    Groetjes
    Katrien

    BeantwoordenVerwijderen