maandag 18 maart 2013

Paarl (1)


Vandaag de eerste dag op Paarl!
Joselien en ik kregen elk onze leerkracht die we de hele dag mochten ‘volgen’. Gelukkig hebben we allebei direct al wat lesuren kunnen regelen voor morgen en kan het voorbereiden beginnen! Klein Boishaai is een fijne school. Het is eens iets anders om alleen aan jongens les te geven. De leerlingen hebben hier veel discipline en respect voor de leerkrachten. Als Anke aankomt op de speelplaats met haar tassen in haar hand, komen er al onmiddellijk drie leerlingen aangelopen die haar gerief van haar overnemen en naar de klas dragen. Als je de leerlingen voorbij loopt, groeten zij jou altijd.

Maandag ochtend begint in Paarl altijd met een opening van de week in de grote zaal (kapel). Als alle leerlingen zitten, vormen de leerkrachten achteraan een lange rij en lopen zij op aankondiging van de directeur naar het podium toe. De vrouwen eerst! (Altijd hier, op gemengde scholen mogen de jongens de klas pas binnen als alle meisjes al binnen zijn.) Na het welkomstwoordje van de directeur werden er enkele liederen gezongen en werd er samen gebeden. Alle belangrijke prijzen, wedstrijden, sportuitslagen,… worden ook overlopen en/of uitgereikt. Het was fijn om dit mee te maken en te horen. Het is verbazend met wat voor een enthousiasme al deze jongens zongen.

Het feit dat het alleen jongens zijn, zorgt hier wel voor een apart sfeertje in de school. Eéntje waar Joselien en ik ons best in kunnen vinden. De mannelijke leerkrachten vinden het hier fantastisch, omdat ze met de jongens al eens een grapje kunnen uithalen. We zien dat hier dan ook de hele tijd gebeuren en hebben vandaag al veel gelachen. Mijn leerkracht, meneer Nothnagel, vecht soms al eens speels met een leerling en leert hen bepaalde ‘movekes’ aan. Als een leerling een flauw mopje maakt, doen alle leerlingen op zijn signaal een ‘soort dansje’ waarbij ze allemaal naar die leerling wijzen en luidkeels ‘FLAAAAUW’ roepen. Dit zal je bij ons niet snel zien gebeuren. De leerkrachten zijn hier enerzijds streng, maar anderzijds hebben ze ook een heel fijne band met de leerlingen. Leuk om te zien! Ik kijk er al naar uit om morgen zelf voor deze klas te staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten