vrijdag 22 februari 2013

Dag 1 @ Klapmuts


Vandaag was het een dagje Klapmuts. ‘s Morgens gaan wij met onze gastvrouw mee naar Paarl Boys en daar worden we opgehaald door een leerkracht van Klapmuts. Een zeer lieve mevrouw. Zij geeft les in Grade 1.

De lessen in Klapmuts:
Het was een zeer leerijke, maar tegelijk snaakse dag (snaaks = eigenaardig). Het is echt wennen om in deze school te zijn. Ze zitten met ontzettend veel leerlingen in één klas. Je ziet dat de leerkrachten echt hun best doen om kwaliteitsvol onderwijs te geven, maar er zijn zoveel factoren die het lesgeven vertragen. Een lesuur (één periode) duurt een half uur. Eens dat de leerlingen binnen zijn, is de tijd al bijna om. De leerlingen hebben handboeken, maar schrijven heel veel over in hun schrift. Vandaag moesten ze bij aardrijkskunde gewoon een tekst overschrijven uit het boek en dan daarna de kernwoorden aanduiden. Tijdens de les geschiedenis leerde men over de archeologen en hun vondsten (@ Raph: dat was iets voor jou geweest! ;-) ) In de les wiskunde ging het over ‘Patrone en vloeidiagramme’ oftwel ‘Rijen en reeksen’. Bij natuurwetenschappen praatte de leerkracht een tijdje over de bladeren aan de bomen en daarna komt er een schema op bord dat de leerlingen overschrijven. Hieronder zie je het bordschema. Je zal merken dat je het Afrikaans best verstaat.

            Plante maak hul eie voedsel:
            - Plante maak hul eie voedsel deur ’n proses wat die fotosintese genoem word
            - Gedurende hierdie proses gebruik plante:
                        1)  Water en mineraalsoute
                        2)  Energie vanaf die son
                        3)  Koolstofdioksied
            - Die wortels van die plant absorbeer die water en mineraalsoute uit die grond
            - Die blare uit klein gaatjies (stomata) wat die sonlig energie en
               koolstofdioksied absorbeer 
-       Die blare van die plant is groen. Die pigment wat blare groen maak word
chlorofil genoem
-       Die proses vind binne die blaar plaas
-       Die voedsel wat plante maak word glukose genoem. Die plante verander dan die glukose na stysel
-       Plante sky dan suurstof af.

Definities of verklaringen van woorden of Engelse teksten dreunen ze op met de hele klasgroep. Zo leren zij een andere taal. Per les zien ze dan ook enkele nieuwe woordjes.

De kinders in Klapmuts:
(Kinderen = kinders in Afrikaans)
Tijdens de les werden de kinderen door een andere leerling uit de klas geroepen dat het hun beurt was om te eten (rijst met een soort stoofvleessaus…). Voor velen was dit de eerste maaltijd van de dag en waarschijnlijk ook de laatste tot maandag..

De kinderen zijn wel ontzettend vriendelijk naar ons toe. Ze spreken ons altijd beleefd aan, zeggen goeiedag, geven ons een hand, stellen zich voor,… Op het einde van de dag was het een soort toneel. Dit werd uitgevoerd door mensen van buiten de school af die een project opgestart hebben rond hygiëne. Het toneel ging over het belang van het wassen van je handen. De toneelspelers leerden de kinderen een rapliedje aan over handen wassen. Het was zeer prettig om te zien.

Die vrije tijd:
Na ons dagje Klapmuts zijn we op bezoek geweest bij de andere drie meisjes en hebben we bij hen in de tuin onze stage agenda en reflecties aangevuld en een beetje van de zon genoten, terwijl ons voeten in het zwembad bengelden.

Vanavond was het onze beurt om te koken. Ons maak een slaatjie met scampi’s en gebakken aardappelen. Hmmm! Het viel hier erg in de smaak. Zij kenden hier blijkbaar geen gebakken patatjes. Morgen weer een drukke dag voor de boeg!



Weetjes + ps’jes:
-       Mama: Ze zijn hier verzot op Chutney en eten het bijna bij alles! ;-)
-       De hond heeft mijn tandenborstel half opgegeten!
-       Wij zijn vandaag al een beetje gebruind, ons horloge staat er al in! ;-)
-       @ vinciegidsen: Ik wens jullie een fantastisch, onvergetelijk duoweekend toe! Ik mis jullie wel al wat hoor. Op vrijdag wordt hier blijkbaar niks gedaan en wij kunnen hier zelf niet weg.. :p
- Wat het internet betreft, zal de verbinding blijven zoals ze nu is. We kunnen pas af en toe op het internet als we de usb-stick kunnen gebruiken. Misschien dat het van 4 tot 15 maart anders is, dan zitten we in Eversdal. Skypen zit er voorlopig dus niet in. 
-       Het Afrikaans gsm-nummer dat ik heb gegeven is enkel voor dringende zaken of noodgevallen, want per ontvangen sms betalen wij 1 euro. J





Geen opmerkingen:

Een reactie posten