zondag 24 februari 2013

Braaie + Kaapstad













Wat een fijn weekend!
Gisterenmorgen zijn we naar Klapmuts gegaan om met Piet en Paula de eerste dagen te evalueren en onze ervaringen uit te wisselen. Wij zijn het er allemaal over eens dat we als we in Klapmuts zijn, dat je nog steeds kan zeggen dat Zuid-Afrika een ontwikkelingsland is en dat er daar nog veel werk voor de boeg is.

Om zelf hele dagen lessen te geven, beheersen we taal nog niet voldoende, al lukt na een weekje het Afrikaans al aardig goed. “Als hulle stadig praat, dan kan ons die kinders versta”. We hebben voor onszelf enkele doelstellingen opgesteld die we trachten te verwezenlijken gedurende deze stage.
-       lessen boeiender maken voor de leerlingen, meer activiteit van de leerlingen krijgen.
-       Proberen te differentiëren tijdens lessen, ook al zijn ze met 50.
-       Interessant lesmateriaal aanreiken aan de leerkrachten
-       Enkele powerpointvoorstellingen maken over gewenste thema’s.
-       De leerlingen entertainen tijdens de pauzes: ‘pleinspelletjes of kringspelletjes’, dansjes, muziek, springtouwen. Vandaag hebben Joselien en ik een grote wasdraad gekocht en daar enkele springtouwen van gemaakt. Daarmee gaan we morgen al aan de slag. Hopelijk slaat het aan bij de leerlingen. Eveneens hebben we ook al een kort dansje in elkaar gestoken, dat we ook aan hen kunnen aanleren (met toestemming van meneer Frans).
-       Voorts willen we ook een nieuw beloningssysteem uitstippelen en dat uitvoeren. Hopelijk kunnen we de leerkrachten doen inzien dat er ook andere manieren zijn, nu wordt er nog heel wat geslagen in de klassen met ijzeren latten op de hoofden, de handen en de ruggen. Dit gebeurt enkel in de lagere graden. Joselien en ik hebben dit in de hogere graden niet gezien.
-       We moeten vooral in ons achterhoofd houden dat we er niet plotsklaps alles kunnen gaan veranderen, maar dat we op een geleidelijke manier, gedurende de komende 9 weken, allerlei zaken kunnen aanreiken aan de leerkrachten op een zeer respectvolle manier.

Paula heeft ons ook nog een zeer interessante nieuwe methode uitgelegd. Het is een soort therapie in spelvorm die je doet met een tiental leerlingen. Deze sessies hebben als bedoeling dat leerlingen in hun fantasie, in het spel over hun gevoelens praten. Tijdens het spleen zijn ze niet zich zelf, maar een dier. Elk kind krijgt een eigen handpop en alles speelt zich af in ‘Het Toverbos’.
Wij denken dat de techniek zeker kan aanslaan bij kleuters en het eerste tot het vierde leerjaar, voor de ouderen wordt het al iets moeilijker om hen mee te krijgen in het verhaal.

Na Klapmuts mochten we mee naar het hotel van Piet en Paula. Daar hebben we lekker gepicknickt in het prieeltje en daarna een beetje van het geode weer genoten afgewisseld met een frisse duik in het zwembad.

Na deze verfrissing gingen de drie andere meisjes mee naar ons huis voor die braaie. Anke en Wilhelm hadden enkele vrienden uitgenodigd (waaronder nog 2 leerkracht van Paarl Klein Boishaai). Het was een gezellige avond, al waren we snel moe van deze toch wel vermoeiende dag. De buren hebben hier nog tot 4u luid gefeest dus van slapen is er niet superveel gekomen.

Toch waren Joselien en ik vandaag al vroeg uit de veren voor ons ‘jogske’. Maar na 1 toertje waren we al haast uitgeteld. Het was 9u en het was al ‘bakke en braaie’.
Terug thuisgekomen stelde Anke voor om mee te gaan naar de grote Mall in Kaapstad. Een shoppingcenter/park dat iets weg heeft van Disneyland: ‘Century City’. Na een zoektocht naar wat leuke souvenirtjes en kadootjes, trokken we naar de haven van Kaapstad ‘Waterfont’. Wat een uitzicht daar! Prachtig!
We hebben een terrasje gedaan bij Belgische uitbaters en werden bediend door een ober uit Gent.

De rest van de middag hebben we doorgebracht op het pleintje om de voorbereiding voor morgen te treffen: dansje, cd’tje samenstellen, springtouwen maken,…

Het was een fijne dag!

Ps: Ze maken hier ontzettend lekkere smoothies.
Ps2: Morgen wordt het hier weer eens 35 graden… ;-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten