woensdag 10 april 2013

Stage @ Klapmuts 4




Deze week zijn we terug gestart met onze stage in Klapmuts, de school met de meeste noden en de armste kinderen. Het is ‘lekker’ om hier terug te zijn omdat we hier echt wel wat kunnen betekenen en de leerkrachten echt kunnen helpen.

Maandag hebben Joselien en ik de toestemming gekregen voor het dansproject ‘I believe I can dance’! Onmiddellijk zijn we aan de slag gegaan en hebben tal van affiches gemaakt. Er zijn wel enkele wijzigingen geweest. We doen het project enkel met de 3 oudste graden en de andere 4 mogen op het einde komen kijken. Elke graad leren we één dans aan (op dinsdag-woensdag en donderdag na school) én op vrijdag leren we de ‘finaledans’ met alle kinderen samen. Maandag zijn we dan nog in alle klassen rond gegaan om de affiches op te hangen, de leerlingen warm te maken voor het project en hen in te schrijven + briefjes voor de ouders uitdelen.



Gisteren hadden we de eerste repititie met graad 5. Zij dansen op het misschien wat voorspelbare nummer ‘Waka Waka’, maar dit valt in zeer goede aarde bij de leerlingen. De repititie was best vermoeiend. Er daagden meer dan 60 kinderen op.



Overdag heb ik me gisteren ‘geamuseerd’ met het maken van een uitstalling in de bib. Dit had Beverly gevraagd. Zij maakt elke twee weken twee nieuwe uitstallingen die een nieuw thema of een nieuwe oproep inhouden. Op de foto hiernaast zie je dat we een grote boom hebben gemaakt met groene blaadjes en met letters bedrukte blaadjes. De boom hangt ook vol boeken en de hark wijst op de spreuk ‘Hark ’n goeie boek in’. Beverly en de andere ‘bibvrouwtjes’ doen echt moeite om het hier zo aantrekkelijk mogelijk te maken en de leerlingen én ouders aan te sporen om te lezen. Want ook de ouders/bewoners van het nabije township kunnen hier boeken uitlenen.





Vandaag heb ik de eerste drie periodes na elkaar lesgegeven bij graad 5. Ik heb zelf enorm genoten van de lessen, maar vond het ook vermoeiend. Het zijn telkens klassen van rond de 45 leerlingen. Ze zijn hier gewoon om antwoorden in koor te roepen. Maar bij wiskunde durven ze al wat gokken en hoor je zo’n 10 verschillende dingen door elkaar. We proberen hier het principe ‘steek je hand op en antwoord als de leerkracht je aanduid’ er in te pompen. ;-) Mijn lessen gingen vandaag over inhoud en volume. Ik had allerlei materialen meegebracht. Als de leerlingen maatbekers zien en het zo kunnen aflezen, lukt het best. Van zodra het in een oefening zit gegoten en zij daar schaal moeten aflezen, slaan ze tilt en weten ze niet meer hoe het moet. Vandaar dat ik morgen maar weer eens van voren af aan zal beginnen. Het is belangrijk dat de leerlingen dit principe goed doorhebben want het keert nog vaak terug.

Mevrouw Williams, juffrouw van graad 5, is ronduit geweldig, heb ik vandaag ontdekt. Zij is één van de beste leerkrachten hier en probeert elk kind in haar klas mee te hebben. Zij doet zo goed als ze kan aan differentiatie. Zo heeft zij in haar klas 2 leerlingen die helemaal niet mee zijn met de wiskundelessen. Zij geeft hen aangepaste oefeningen die ze tijdens de les en thuis kunnen oplossen. Zij werkt met hen op een veel lager niveau. Ook voor haar sterke leerlingen voorziet zij hier en dan eens een extra uitdaging. Voor haar is het ook goed dat wij hier nu even zijn en haar kunnen helpen. Morgen gaat zij tijdens mijn les een uurtje met die twee leerlingen alleen werken en hen op een speelsere manier (met potjes, bekertjes, water,…) kennis laten maken en leren voeling krijgen met de begrippen inhoud en volume.

De begrippen zijn hier ook soms anders dan bij ons, heb ik al opgemerkt. Hier maken ze een duidelijk onderscheid tussen inhoud en volume. Dit onderscheid wordt volgens mij bij ons niet echt gemaakt en zo komen we hier nog zaken tegen. Dit is enerzijds verwarrend en anderzijds leerrijk om het ook zo eens te zien.

Zoals je hoort, gaat hier dus alles nog steeds goed. Hier in Klapmuts zijn het goedgevulde dagen en dat laat de tijd lekker vooruit gaan. Want onze stage begint hier (helaas) al te korten. We zijn begonnen aan de laatste 4 weken… We geven er dus voor de laatste keer nog een ferme lap op! Klapmuts, u bent bij deze gewaarschuwd! ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten